Nytt år, nya instrument: En till mandolan och en bizarr

Efter en rolig höst med sexton slutsålda julshower tillsammans med Jens Kristensen och en fantastisk orkester på folkan i Iggesund, en del roliga spelningar med Östen med Resten har jag stått i verkstaden och täljt lite instrument.

Sedan jag byggde den tiosträngade mandolanen (!) så gjorde jag en åttasträngad. Den fick heta Gunvor.

Mandolanen Gunvor

Mandolanen Gunvor

Staffan Lindfors i ÖmR undrade om jag kunde göra en irländsk bouzouki fast med en gitarrform. En sådan utmaning kan jag inte låta bli. Det blev en bozarr som naturligtvis fick heta Bozze.

Bozarren Bozze

Bozarren Bozze

Mandolin + mandola = Mandolan?!

Om man korsar en mandolin med en mandola så måste det bli en mandolan...

Eller?

I alla fall så är det en tiosträngad mandolin/mandola byggd med sitkalock, sarger och bakstycke i rosewood. Halsen är av mahogny och greppbrädan i ebenholts.

Den har en öppen och vacker ton och passar väldigt bra för folkmusik.

 

Mandola, irländsk bouzouki eller cittern

Torstens mandola

Torstens mandola

Jag vet inte riktigt vad det är. Den är för liten att vara en cittern, lite för kort hals för en irländsk bouzouki, så det får bli en  mandola. Jag har stämt den i C, G, C, G (uppifrån) och den klingar lika vackert som kyrkklockan i Enånger. 

Jag hoppas Torsten blir nöjd med den.

Just nu snickrar jag på en mandolan. Det är en femkörig mandolin med två C-strängar på topp.

 

Ljuset är starkt nu och det är liv både ute och i verkstan'

Solen skiner och fåglarna börjar gallskrika ute. Med en temeraturskillnad på 10 grader mellan dag och natt vet man att dagsmejan gör sitt bästa.

Vi är i sluttampen med vårt revyagerande. I skrivande stund är det 10 föreställningar kvar av 55 stycken. Det känns både skönt och lite vemodigt eftersom vi är så samspelta nu.

I veckan fick jag ett nytt lass med virke från Tyskland och jag har beställningar på både en mandolin med lite längre mensur och en parlor-gitarr, plus att jag håller på med en mandolin/mandola med 10 strängar, en klassisk gitarr av Rodrigesmodell. en irländs cittern och några tenorukuleles. Alla instrument är redan tingade utom den 10-strängade mandolin/mandolan som jag tänkte ha själv och ukkarna som ska till en musikaffär i Norrland.

 

Nu är det bara revy som gäller ... nästan

På Iggesunds folketshus spelar vi revy vartannat år. I år är det dags igen. Vi gör 55 föreställningar mellan nyår och 25'e mars. Så det är fullt upp. Jag har varit med i ensemblen sedan starten 1983- utom några år i mitten av nittiotalet då jag gjorde tv istället - och nu är vi uppe i över 700 föreställningar sammanlagt.

Men för att koppla av så smyger jag jag ut i verkstaden och donar med mina instrument. I skrivande stund så bygger jag en irländsk bouzouki som förhoppningsvis blir klar i mars. Dessutom bygger jag några tenorukuleles som ska till en musikaffär.

Dessutom har jag börjat bygga en mandolin/mandola (5-körig) som jag tänkte använda själv när jag är ute med gänget och spelar.